↑ Powrót do Przedszkole

Jadłospis

   

Jadłospis  25-29.03.2019

 

Poniedziałek

Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, golonka prasowana, schab biały parzony, ogórek kiszony, rzodkiewka, rukola, dżem, kakao, herbata rumiankowa z miodem i cytryną (*1,7).

Drugie śniadanie: budyń, ciastka zbożowe, banan (*1,7).

Obiad: zupa jarzynowa, kiełbasa z rusztu z cebulą, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i pestek słonecznika z sosem winegret, gruszka, kompot śliwkowy (*1,7, 9).

 

Wtorek

Pierwsze śniadanie: bułka grahamka z masłem, serek śmietankowy Twój Smak, szynka pieczona, dżem, sałata, pomidor, płatki owsiane na mlekiem, herbata lipowa z miodem i cytryną, marchew do chrupania (*1,7).

Drugie śniadanie: placek drożdżowy z rodzynkami i masłem, mleko, winogrona (*1,7).

Obiad: zupa pieczarkowa, gulasz wieprzowy z warzywami, ryż basmati na sypko, ogórek świeży w słupek, jabłko, kompot z czarnej porzeczki (*1,7,9).

 

Środa

Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, pasta szynkowo-serowa, kiełbasa krakowska parzona, papryka, rukola, dżem, kawa inka z mlekiem, miętowa z miodem i cytryną (*1,3,4,7).

Drugie śniadanie: koktajl mleczno–owocowy (jogurt grecki, mleko, malina mrożona, mango), bułka maślana, jabłko (*1,7).

Obiad: rosół z makaronem i natką, podudzie kurczęce pieczone, ziemniaki z koperkiem, marchew mini oprószana, pomarańcza, kompot śliwkowy (*1,9).

 

Czwartek

Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorem, pasztet domowy, biała rzepa, sałata, dżem, bawarka, herbata z miodem i cytryną (*1,3,7).

Drugie śniadanie: gofry (wyrób własny), mleko, mandarynka (*1,3,7).

Obiad: krupnik ryżowy z natką, klopsiki w sosie pomidorowym, makaron pełnoziarnisty, surówka z buraczków z granatem i jabłkiem, kompot z owoców leśnych (*1,3,7,9).

 

Piątek

Pierwsze śniadanie: bułka grahamka z masłem, ser żółty, ser mozzarella, kiełbasa sucha krakowska, pomidor koktajlowy, rukola, dżem, płatki jęczmienne na mleku, marchew do chrupania, herbata owocowa z miodem i cytryną (*1,7).

Drugie śniadanie: pączek, mleko, pomarańcza (*1,7).

Obiad: zupa krem z dyni, kotlet z ryby, ziemniaki z  koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka, kompot truskawkowy (*1,3,4,7,9).

 

 

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

 

*Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkiej modyfikacji w jadłospisie.

 

*Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające glutem.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe).
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i przetwory pochodne.
  8. Orzechy.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin.
  14. Mięczaki.