Jadłospis 18-22.01.2021 r.
Poniedziałek
Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem,szynka wędzona, sałata, papryka, pomidor koktajlowy, herbata malinowa z miodem, imbirem i cytryną (*1, 7)
Drugie śniadanie: budyń waniliowy, gniazdka parzone, kiwi, jabłko (*1, 7)
Obiad: zupa pomidorowa, kiełbasa z rusztu z cebulką, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z pestkami dyni, marchewka, awokado, sosem winegret, kompot z czarnej porzeczki, mandarynka (*1, 3, 7, 9)
Wtorek
Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, serek waniliowy, polędwica wędzona, sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony, zupa mleczna płatki owsiane, marchewka do chrupania, herbata z lipy z miodem i cytryną (*1, 7)
Drugie śniadanie: racuszki jogurtowe, kakao, banan, rodzynki (*1, 3, 7)
Obiad: zupa fasolowa z zacierką, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, kasza pęczak, surówka z ogórka kiszonego z zieloną cebulką, papryką, oliwą, jabłko, kompot wieloowocowy (*1, 3, 7, 9)
Środa
Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem,jajko w majonezie ze szczypiorkiem, szynka wieprzowa prasowana, papryka, ogórek świeży, herbata rumiankowa z miodem (*1, 3, 7)
Drugie śniadanie: pączek z nadzieniem różanym, mleko, ananas świeży, jabłko, orzechy włoskie (*1, 3, 7)
Obiad: krupnik z kaszą jęczmienną, pulpety indycze w sosie koperkowo-śmietanowym, ryż basmati, surówka z buraczków z granatem, pomarańcza, kompot śliwkowy (*1, 3, 7, 9)
Czwartek
Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, parówka odtłuszczona wieprzowa z szynki, papryka, sos czosnkowo-pomidorowy, kawa inka z mlekiem, herbata miętowa miodem i cytryną (*1, 3, 7)
Drugie śniadanie: napój probiotyczny „actimel”, chrupki kukurydziane, ciastka petittki, banan, jabłko (*1, 7)
Obiad: zupa ogórkowa, naleśniki z serem, musem owocowym (malina, mango), surówka z marchewki, jabłko, kompot wiśniowy (*1, 3, 7, 9)
Piątek
Pierwsze śniadanie: bułka pełnoziarnista z masłem, ser żółty, kiełbasa podsuszana, rzodkiewka, papryka, sałata, zupa mleczna z kaszą kus-kus, herbata żurawinowa z miodem, cytryną, marchewka do chrupania (*1, 3, 7)
Drugie śniadanie: gofry (wyrób własny) mleko, kiwi, morela suszona (*1, 3, 7)
Obiad: zupa barszcz czerwony zabielany, filet z dorsza, puree ziemniaczano-dyniowe, surówka z selera naciowego, ogórka świeżego, zielonej cebulki, papryki z sosem winegret, kompot wieloowocowy, jabłko (*1, 3, 7, 9)
Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.
*Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkiej modyfikacji w jadłospisie.
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające glutem.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe).
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i przetwory pochodne.
8. Orzechy.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin.
14. Mięczaki.