↑ Powrót do Przedszkole

Jadłospis

Jadłospis 26-30.10.2020 r.

 

Poniedziałek

Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, ser żółty, sałata, rukola, ogórek kiszony, papryka, kawa inka z mlekiem,  herbata miętowa z miodem i cytryną (*1, 7)

Drugie śniadanie: ryż ze śmietaną i cynamonem, bułka pełnoziarnista z masłem, banan, ananas świeży,  marchew do chrupania (*1, 7)

Obiad: zupa krem z zielonych warzyw (brokuł, por) na wywarze indyczo- warzywnym, kiełbasa z rusztu z cebulą, surówka z kapusty pekińskiej, pestek dyni, papryka żółta, ziemniaki puree z dynią, jabłko, kompot z czarnej porzeczki (*1, 3, 7, 9)

 

 

Wtorek

Pierwsze śniadanie: zupa mleczna płatki orkiszowe, bułka pełnoziarnista z pestkami słonecznika, bagietka, pasta twarogowa z suszonymi pomidorami i ziołami, schab parzony, rzodkiewka, ogórek świeży, marchewka do chrupania, herbata lipa z miodem i cytryną (*1, 3, 7)

Drugie śniadanie: pączek z nadzieniem różanym, mleko, winogrona, morela suszona, jabłko (*1, 3, 7)

Obiad: zupa krupnik z kaszą kuskus, z natką na wywarze indyczo-warzywnym, kotlet schabowy, makaron, surówka z buraczków z granatem, kompot śliwkowy, mandarynka (*1, 3, 7, 9)

 

 

Środa

Pierwsze śniadanie: chleb pełnoziarnisty, bułka grahamka, pasta szynkowo-jajeczna z zieloną cebulką, kiełbasa krakowska sucha, sałata, ogórek kiszony, buraczki marynowane, bawarka z mlekiem, herbata rumiankowa z miodem i cytryną (*1, 3, 7)

Drugie śniadanie: „Actimel”- probiotyczny napój jogurtowy, rogaliki drożdżowe z jabłkiem, kiwi, marchewka do chrupania (*1, 3, 7)

Obiad: zupa rosół z makaronem na wywarze indyczo-warzywnym, risotto z filetem z indyka i warzywami (papryka, pieczarka, cebula, por, sos pomidorowy, ryż jaśminowy), ogórek kiszony w słupkach, jabłko, żurawina suszona, kompot owocowy (*1, 3, 7, 9)

 

 

Czwartek

Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem: chleb pełnoziarnisty z żurawiną, bułka bagietka, bułka pełnoziarnista, kiełbasa suszona – kindziuk, filet z indyka wędzony, jajko faszerowane awokado z ziłami, sałata, roszponka, pomidor malinowy, ogórek konserwowy mini, papryka czerwona, kakao (*1, 3, 7)

Drugie śniadanie: kanapki z chlebem tostowym z masłem i warzywami (sałata, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek), bawarka z mlekiem, banan, jabłko (*1, 7)

Obiad: zupa kapuśniak na wywarze indyczo-warzywnym, naleśniki z twarogiem, rodzynkami, musem malinowym, surówka z marchewki, pomarańczy z jogurtem naturalnym, kompot owocowy (*1, 3, 7, 8, 9)

 

 

Piątek

Pierwsze śniadanie: zupa mleczna z kaszą jaglaną, bagietka z masłem, bułka pełnoziarnista, ser mozarella, serek „Almette” ze szczypiorkiem, koperkiem, polędwica biała parzona, papryka czerwona, cebulka marynowana, marchew do chrupania (*1, 7)

Drugie śniadanie: tosty z serem żółtym, sos pomidorowo – czosnkowy (wyrób własny), mandarynka, gruszka (*1, 7)

Obiad: zupa z cieciorką i zacierką na wywarze indyczo-warzywnym, kotlety z ryby, ziemniaki z koperkiem, sałata ze szczypiorkiem, sosem winegret z oliwą z oliwek, kompot owocowy, śliwka (*1, 3, 4, 7, 9)

 

 

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

 

*Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkiej modyfikacji w jadłospisie.

*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające glutem.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe).
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i przetwory pochodne.
8. Orzechy.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin.
14. Mięczaki.