↑ Powrót do Przedszkole

Jadłospis

Jadłospis  17-21.02.2020

 

 

Poniedziałek

Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska sucha, polędwica domowa, papryka, ogórek kiszony, roszponka, sałata, dżem, kakao, herbata miętowa z miodem i cytryną (*1,7)

Drugie śniadanie: kanapka mleczna Monte Snack, herbata żurawinowa z miodem, banan, mandarynka, marchew do chrupania (*1,7)

Obiad: rosół z  makaronem i natką (makaron, pora, marchew, seler korzeń, seler naciowy, pietruszka korzeń, porcje rosołowe, natka pietruszki, przyprawy), nuggetsy z kurczaka (pierś kurczęca, mąka ziemniaczana, jaja, przyprawy, olej), ziemniaki z koperkiem, mizeria z ogórka (ogórek świeży, szczypior, cebula, śmietana), jabłko, kompot z czarnej porzeczki (*1,3,7,9)

 

 

Wtorek

Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorem, ogonówka wędzona, rzodkiewka, sałata, roszponka, dżem, kawa inka z mlekiem, herbata z miodem i cytryną, marchew do chrupania (*13,7)

Drugie śniadanie: budyń, herbatniki Petit, chrupki kukurydziane, pomarańcza, jabłko (*1,7)

Obiad: zupa fasolowa z zacierką (fasola, pora, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler naciowy, marchew, natka pietruszki, zacierka babuni, kości, przyprawy), spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym (łopatka wieprzowa, makaron spaghetti, koncentrat pomidorowy, cebula, przyprawy, olej), ogórek kiszony w słupek, gruszka, kompot truskawkowy (*1,9)

 

 

Środa

Pierwsze śniadanie:  pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli wędzonej, rolada z kurczaka, ogórek kiszony, roszponka, sałata, dżem, kakao, herbata z rumiankiem, miętą i koprem z miodem i cytryną (*1,3,4,7)

Drugie śniadanie: racuchy drożdżowe – wyrób własny (mąka tortowa, jaja, drożdże, cukier waniliowy, cukier, cukier puder, olej), mleko, jabłko, mandarynka (*1,3,7)

Obiad:  kapuśniak (kapusta kiszona, pora, marchew, seler korzeń, seler naciowy, pietruszka korzeń, natka pietruszki, kości, ziemniaki, przyprawy), stek z cebulą (łopatka wieprzowa, jaja, mąka pszenna, cebula, przyprawy, olej), naleśniki z twarogiem (twaróg półtłusty, mąka tortowa, jaja, cukier waniliowy, śmietana, mleko), banan, sok Kubuś (*1,3,7,9)

 

 

Czwartek

Pierwsze śniadanie: pieczywo mieszane z masłem,  kiełbasa żywiecka, szynka konserwowa, pomidor koktajlowy, roszponka, sałata, dżem, kawa inka z mlekiem, herbata malinowa z miodem i cytryną, marchew do chrupania (*1,7)

Drugie śniadanie:  pączek, kakao, mandarynka, winogrona (*1,7)

Obiad: krupnik z kaszy kuskus z natką (kasza kuskus, pora, marchew, seler korzeń, seler naciowy, pietruszka korzeń, skrzydła indyka, ziemniaki, przyprawy), kotlet schabowy (schab wieprzowy, jaja, bułka tarta, olej), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, ananas, pestki dyni, sos winegret), jabłko, kompot z owoców leśnych (*1,3,9)

 

 

Piątek

Pierwsze śniadanie: bagietka z masłem i bułka grahamka z masłem,  serek wiejski, ser żółty, kiełbasa krakowska sucha, papryka kolorowa, sałata, roszponka, dżem, płatki owsiane na mleku, herbata żurawinowa z miodem i cytryną, marchew do chrupania (*1,7)

Drugie śniadanie: kasza manna z musem owocowym, chałka z kruszonką, kiwi (*1,7)

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem (ryż, koncentrat pomidorowy, marchew, seler naciowy, seler korzeń, pietruszka korzeń, pora, kości, śmietana, przyprawy), kotlet z ryby (filet z dorsza, jaja, bułka tarta, przyprawy, olej), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna (marchew, papryka, seler naciowy, chrzan, śmietana), mandarynka, kompot z czarnej porzeczki (*1,3,4,7,9)

 

 

 

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

 

*Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkiej modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

*Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające glutem.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe).
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i przetwory pochodne.
  8. Orzechy.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin.
  14. Mięczaki.