11 października 2018r. dzieci z grupy IV wraz z wychowawczynią wybrały się do przedszkolnej kuchni, aby zobaczyć, jak wygląda kiszenie kapusty. Najpierw pani kucharka zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się że, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin. Następnie przedszkolaki zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia i w mig zabrały się do pracy. Pomagały szatkować kapustę, następnie poszatkowaną kapustę i marchew wrzucały do przygotowanego w tym celu wiadra. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w wiadrze tak, aż kapusta puściła sok. Za około dwa tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta!