13 lutego 2025 r. dzieci z grupy III w ramach przygotowań do Walentynek piekły ciasteczka. Dzieci poznały składniki, własnoręcznie przygotowały ciasto i wykrawały ciasteczka. Serduszkowe herbatniki osłodzą świętowanie jutrzejszego Dnia Zakochanych. Zapraszamy do upieczenia herbatników w domu!
Przepis na około 40-50 ciasteczek: * 100 g masła pokrojonego na kawałki * 250 g mąki orkiszowej * 50 g cukru pudru * 100 ml śmietany 30% * szczypta soli Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka. Wycięte ciasteczka przełożyć na blachę z zachowaniem odstępów. Piec przez 10-12 minut lub do momentu aż herbatniki nabiorą złotego koloru. Upieczone ciasteczka odstawić na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!