«

»

lis 19

Mali kucharze pieką gofry

Zajęcia kulinarne to  doskonały rodzaj zajęć, które dają dzieciom ogromną satysfakcję, uczą czerpania radości ze wspólnego przygotowania posiłku. Dzieci poprzez kulinarną zabawę zdobywają nowe doświadczenia, kształtują pomysłowość, uczą się samodzielności oraz zgodnej pracy w zespole. 19 listopada 2024r. przedszkolaki z grupy VI miały okazję do takich działań zespołowych, podczas których, robiły pyszne, chrupiące gofry. Zanim przystąpiły do pracy dzieci umyły ręce i założyły fartuszki. Wymieniały składniki, które są potrzebne do pieczenia gofrów. Następnie dzieci zabrały się do pracy i z pomocą pań przygotowały ciasto o odpowiedniej konsystencji. Kiedy gofry były już upieczone, przedszkolaki przystąpiły do smarowania i dekoracji tych pyszności. Degustacja gofrów z dżemem truskawkowym, bitą śmietaną, polewą czekoladową sprawiła dzieciom największą radość. Zapach świeżo upieczonych gofrów unosił się po całym przedszkolu.